De praktijk

De Vrijmetselarij is een eigentijdse geestelijke bewustwording, geworteld in eeuwenlange traditie maar met een oog voor de realiteit van vandaag. De loge is een plaats waarin alles wat wordt besproken volkomen vertrouwelijk is en blijft.

De Vrijmetselaar wordt op bijzondere wijze opgenomen in de eigen kring: de Loge.
Dat gebeurt op ceremoniële bijeenkomsten, de zgn. Open Loges.
Die ceremoniële bijeenkomsten zijn rijk aan symboliek en tradities, die hun betekenis bewijzen in het hier en nu. De symboliek is voor een belangrijk deel ontleend aan de laatmiddeleeuwse bouwgilden.

De Vrijmetselaar erkent dat er meer is tussen hemel en aarde dan waar wij als mens weet van hebben. Wat in de Angelsaksische Vrijmetselarij de ‘Great Architect’ wordt genoemd, duiden we binnen de Nederlandse Vrijmetselarij als de ‘Opperbouwmeester des Heelals’. Ook dit is te zien als een symbool waarin het iedere Vrijmetselaar vrij staat om er zelf een nadere betekenis aan toe te kennen. Het aantal Open Loges kan variëren, bij De Witte Roos zijn dat er gemiddeld zo’n zes tot acht per werkjaar. Het werkjaar loopt van de derde week van september t/m de derde week van juni.

De overige bijeenkomsten worden minder formeel gehouden, dit zijn de comparitie-avonden. Tussen vrijmetselaren vindt een voortdurende gedachtewisseling plaats. Niet om het eigen gelijk te bewijzen, maar om samen het ware of betere te ontdekken. En daarmee ook andere perspectieven leert te waarderen.
Met een broeder Vrijmetselaar wordt in principe niet gediscussieerd in de zin dat men de ander wil overtuigen van het eigen gelijk. A-priori is de mening van een broeder van minstens zoveel waarde als die van jezelf; men kan elkaars meningen uiteraard wel naast elkaar leggen en met elkaar vergelijken. We noemen dit compareren, vandaar de zgn. ‘Comparitie-avonden’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s