Wat moet ik me erbij voorstellen?

De oorsprong van de hedendaagse Vrijmetselarij ligt in het Engeland van de vroege 18de eeuw.
In Nederland werd de eerste Loge in 1734 gesticht te Den Haag.
De Vrijmetselarij oefende in de 18 de en 19 de eeuw een grote aantrekkingskracht uit. Zeker in die begintijd waren het voorwaar niet de minsten uit de samenleving die zich aangetrokken voelden tot het gedachtegoed der Vrijmetselarij. De Vrijmetselarij heeft daarmee ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Verlichting.

Vorsten, edelen, kunstenaars, kooplieden en legerofficieren lieten zich inwijden. Het geheime karakter en de geheimzinnige sfeer riepen echter ook weerstand op, zowel bij de kerk als bij de overheid. Die hadden het niet zo op een besloten club volwassen mannen van goede naam waar ze niet direct vat op hadden. Voor ‘machthebbers’ is dat door alle tijden en culturen heen immer een probleem geweest en zal het dat ook altijd blijven….

In een democratie is dat gelukkig geen probleem, hier onderwerpt de Vrijmetselaar zich dan ook geheel vrijwillig aan het op democratische wijze tot stand gekomen gezag. Hij eerbiedigt de wetten en zal zich als een loyaal lid van de samenleving gedragen. Immers:

Zie ook de Beginselverklaring van de ‘Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden’.

Voor meer informatie, zie ook de website van de Nederlandse vrijmetselarij: www.vrijmetselarij.nl

Plaats een reactie